Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vytáčení medu

Letošní rok není příliš bohatý na mednou snůšku, jaro začalo více než dobře, ale počasí v době květu nebylo zrovna příznivé. Noční teploty se mnohdy pohybovaly kolem 5 stupňů a byly i přízemní mrazíky. Denní teplota kolem 15 stupňů vůbec nesvědčila včelám, aby mohly vyletovat za snůškou. I přes nepříznivé počasí nám včely přinesly nějaký ten med a na nás je abychom ho ve správnou dobu vytočili. Ideální je, když se med vytáčí s obsahem vody pod 18,5 %.

Jak včelař pozná, že už je med tzv. zralý?

1) Květový med by měl být ze dvou třetin zavíčkovaný.

2) Med by neměl po trhnutí s plástem z něho vystřikovat.

3) Pomocí refraktometru.

Záleží také na rámkové míře, kterou včelař používá. V nižších rámcích bývá med většinou dříve zralý, zavíčkovaný.

dsc03429.jpg

Než začneme s vytáčením medu musíme nejdříve plásty s medem odvčelit. Používáme různé způsoby, jak odvčelit medníky. Záleží na každém včelaři, na co je zvyklý. Já osobně bych rozdělil styl odvčelování na čtyři způsoby. 

1) pomocí smetáčku nebo husího brka, tento způsob je zřejmě nejrozšířenější mezi malovčelaři

dsc03470.jpg

2) ometač včel může být buď kartáčový nebo igelitový, tento způsob jsem před lety začal používat i já, mohu tedy porovnat odvčelování pomocí peroutky a ometače. Kdo má více včelstev, vřele doporučuji ometač, který ušetří hodně času a žihadel.

dsc03478.jpg

3) výkluzy, jsou dobré pro včelaře, kteří mají tepelnou komoru, kde nechají plásty s medem znovu ohřát, aby se dobře vytočily.

4) vyfukovače, používají hlavně velkovčelaři.

Vybrané plásty s medem musíme odvíčkovat. To provádíme nerezovou vidličkou.

dsc03457.jpg

Letos jsme zkoušeli elektrický vyhřívaný odvíčkovací nůž. Pro tento způsob je důležité, aby plásty byly přestavěné přes okraj rámků.

K vytáčení používáme programovatelný nerezový zvratný šestirámkový medomet poháněný 12-ti voltovou baterií. 

dsc03481.jpg

První cykly nastavím na kratší a pomalejší, postupně se doba prodlužuje a zrychluje, až jsou plásty úplně vytočené. Poslední operací je cezení medu. Někteří včelaři stáčejí med přímo do konve a po vyčeření zbytky vosku sbírají. Já jsem letos používal plastový válcový cedník, který se používá do konve.

dsc03489.jpg

Jinak cedím med přes nádobu se dvěma síty (s většími a menšími oky). Přes tuto nádobu lze přecedit až 3 q medu.