Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaro 2015


1) Letošní první významnou pylovou snůšku včelám poskytla vrba jíva. Včelstva ji díky teplému počasí, které přišlo 9. 4., bohatě využila. Ve včelstvech v tuto dobu byly jen zbytky líhnoucího se zavíčkovaného plodu a rychle se rozšiřující plochy otevřeného plodu. Jde o důsledek nedostatku pylu v předcházející chladné periodě, kdy včelstva vyčerpala dostupné zásoby pylu v úlech a následně omezila plodování. 

 

1.jpg

 
2) Včelstva si během 3 teplých dnů donesla kvanta pylu a začala na krycích plástech vytvářet pylové desky.

 

2.jpg


3) Letos se na jaře ukázaly důsledky rozdílných podmínek pro rozvoj varroázy, dané délkou vegetačního období. Na níže položených stanovištích se během loňského roku díky 2–3 periodám zavíčkovaného plodu navíc, rozmnožila varroáza do takové míry, že včelstva na podzim viditelně zeslábla. Zde je včelstvo po letošním jarním zúžení na prostor, který zvládne obsednout.

  

3.jpg


4) Tady vidíte typické včelstvo, vyzimované letos na výše položeném stanovišti. Díky poměrně teplé zimě bez výrazných teplotních výkyvů mají včelstva na všech stanovištích velké množství nespotřebovaných glycidových zásob.

  

4.jpg

 
5) Stejné včelstvo po zúžení na obsednutý prostor.

 

5.jpg

 
6) Svůj vliv na délku vegetačního období má jistě i umístění včelnice v údolí potoka, podél kterého do údolí stéká studený vzduch z výše položených míst.

 

6.jpg


7) Některá včelstva nepočkala na zúžení a začala stavět ve volných uličkách, které poskytuje Eurodadant  při aplikaci vzdušného zimování.

  

7.jpg

 
8) Dne 15. 4. přišel zatím nejteplejší den a teploty dosáhly 20°C. Jívy začaly poskytovat nektar a ve včelstvech se to okamžitě projevilo zanesením většiny prázdných buněk v plodových i krycích plástech.

 

8.jpg

 
Srovnáme-li letošní nástup jara s loňským, můžeme očekávat přibližně třítýdenní skluz. Vezmeme-li v úvahu ještě poměrně menší sílu včelstev na níže položených stanovištích v důsledku loňské masívní intenzity varroázy, lze očekávat dosažení vrcholné síly včelstev o další 2 týdny později.
16.4. 2015
Ing.Pavel Cimala  cimala@vcelimed.cz