Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání Dadantklubu 2023 v Přerově

Tentokrát jsme nemuseli na společné setkání kvůli vnějším okolnostem dlouho čekat a mohli jsme se sejít již po roce. Letos jsme přijali pozvání přítele Radka Pospíšilíka do Přerova. V sobotu ráno jsme se sešli v restauraci Modrák, kde předseda klubu Pavel Cimala přivítal přítomné účastníky. Nejdříve byl přednesen program dne. Po té jsme se přemístili na Výzkumnou stanici Přerov do jejího odloučeného pracoviště v  Jindřichově u Hranic na Moravě, kde jsme strávili dopoledne.

                                                                  img_20231111_095643.jpg 

Ing. Jiří Skoupil nás seznámil s činností stanice a chovem včelích matek. Včelaří zde na rámkové míře 39x24 cm a rozchovávají včely kmene Troiseck a Sklenar. Přímo v terénu nám byla přiblížena úživnost tamní krajiny v souvislosti s nektarovou a pylovou snůškou. Diskuse probíhaly na téma léčení varoázy u včelstev v průběhu roku. Po prohlídce pomůcek k chovu matek (oplodňáčku, chovného rámku) nám byl podrobně vysvětlen celý postup.

                                                                       img_20231111_100934.jpg

Poté jsme odjeli na včelnici přítele Pospíšilíka do Penčic. Na tomto místě se nachází 80 včelstev v úlech Eurodadant s rámkovou mírou 39x30 cm v plodišti a 39x17 cm v medníku.

                                         img_20231111_121143.jpg

                                              img_20231111_121339.jpg

Majitel nám vyprávěl o způsobu své péče o včelstva s matkami linie Sklenár. Po ukončení dopoledního programu jsme odjeli do přerovské restaurace Modrák na oběd. 

Následovala členská schůze, kde předseda spolku přednesl přítomným informace o činnosti Dadantklubu v uplynulém roce.

                                                                       img_20231111_140403.jpg

Pak přítel Cimala prezentoval způsoby šlechtění včelstev v České republice. Pozdě odpoledne výbor klubu nastínil připravovanou metodiku chovu včelstev v úlu typu Eurodadant. 

Po společné večeři se zájemci přesunuli do pivnice místního pivovaru Zubr, aby ochutnali zdejší pěnivý mok a pokračovali v přátelských rozhovorech.

Po nedělní snídani jsme navštívili mladý les, který byl před několika lety vysázen Radkem Pospíšilíkem.

                                                                           img_20231112_100146.jpg

Skládá se z nektarodárných, pylodárných a medovici poskytujících dřevin (jíva, olše, lípa, javor, třešeň ptačí, jedle, borovice a další druhy).

                                                                      img_20231112_100626.jpg

Majitel  nás poutavě seznámil se stavem lokality, kde se původně z části nacházely smrkové porosty, které byly zničeny kůrovcem. Z důvodu diverzity byly vysázeny různé druhy stromů. Porost se tak stane pestrým a odolným proti škůdcům ničícím jeden typ dřevin. 

Po společném obědě jsme se rozloučili a vydali na zpáteční cestu do svých domovů.