Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání Dadantklubu v Mikulově 2018

 Letošní setkání Dadantklubu se uskutečnilo v Mikulově.

dsc01260.jpg

Před dvěma lety jsme tu měli také setkání, takže by se mohlo někomu zdát, že se nám tady opravdu zalíbilo. Celá akce začíná v sobotu, ale někteří účastníci to mají daleko, a tak přijíždějí už v pátek odpoledne. Sejdeme se u večeře a po ní se vedou nekonečné diskuze, jak kdo včelaří, jaká byla snůška a tak dále. No prostě nekonečné vyprávění.

V sobotu jsme začali členskou schůzí DK, na které jsme projednali nezbytnosti pro chod našeho klubu. Potom následovala přednáška Pavla Cimaly na téma metodika ED v podmínkách letošních klimatických extrémů.

dsc01265.jpg

 

dsc01264.jpg

Po této přednášce následoval oběd. Potom jsme přejeli na včelnici paní Markové, která se nachází nedaleko Novosedel. Jak je vidět z fotografie, včelnice je osazena úly typu Eurodadant. Za nimi je porost mladých akátů, které za příhodných klimatických podmínek dosti medují. V letošním roce se prý opravdu zadařilo.

 

dsc01282.jpg

 

dsc01269.jpg

dsc01274.jpg

Samozřejmě, že i zde se vedla plodná diskuse o včelaření. Nebýt chladného, i když slunečného počasí, které nás tak trochu zahnalo do tepla, hovořilo by se dál. Po návratu na hotel Zámeček následovala poslední sobotní přednáška Karla Vrzáně o včelaření ve Francii a Švýcarsku. Chtěl bych poděkovat Karlovi za to, že své včelařské cestování nafotí a zpracuje, tak aby mohl nás nezúčastněné seznámit se včelařením v jiných státech. Myslím si, že je dobré nahlédnout za hranice našeho státu, jak se včelaří jinde. Po této přednášce následovala ve vinném sklepě degustatace letošních mladých vín, na kterou nás pozval manažer hotelu pan Ševčík. Potom následovala večeře a diskuse do zavíracích hodin.

Na nedělní dopoledne byla naplánovaná přednáška  Mgr. Mariana Solčanského anatomie a fyziologie včely medonosné. Tříhodinová přednáška o anatomii včely byla opravdu velmi náročná. Tolik informací, kterými nás zahltil pan Solčanský si asi málo kdo z nás zapamatoval. Obědem v restauraci hotelu bylo letošní setkání ukončeno, abychom se mohli těšit na příští.