Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kurz o včelaření v Eurodadantu

V sobotu 16. 4. 2016 proběhl v malebné šumavské vesničce Buk kurz včelaření v Eurodadantu pro začátečníky.
Z přihlášených 22 zájemců se dostavilo 17, ostatních 5 se omluvilo z důvodu nemoci.
Začátek provázely drobné potíže s technikou. Počítače spolu nechtěly komunikovat. Nakonec se je podařilo přemluvit a mohlo se začít. Na úvod se každý představil a přiblížil ostatním svůj způsob včelaření, a co od kurzu očekává. Ke slovu se dostali zkušení včelaři i úplní začátečníci. Bylo to velmi přínosné. Odboural se tím počáteční ostych a všem se mezi sebou lépe komunikovalo.
Metodika ošetřování včelstev v Eurodadantu se probrala důkladně do hloubky a včelaři měli velký zájem dozvědět se co nejvíce, soudě podle četnosti dotazů.

 

20160416_120426-1-.jpg

 

Diskutovalo se i o přestávce.
Přednášející Pepa Tlapa pak účastníkům objasnil konstrukci úlu ED a jeho souvislosti s metodikou.

 

20160416_120453-1-.jpg

 

Protože má zkušenosti i s jinými způsoby včelaření, zdůraznil přednosti ED oproti jiným systémům, a to mnohým, kteří doposud nebyli přesvědčeni o kvalitách ED, pomohlo v rozhodnutí.
Po obědě, na který jsme si zašli do místní hospůdky „ U Jeni“, a který byl mimochodem velmi dobrý, zaznělo ještě několik slov o Dadantklubu, jeho vzniku a činnosti.
Potom se šlo na včelnici. V poledne to sice vypadalo, že bude chumelit, ale nakonec se počasí umoudřilo, vysvitlo sluníčko a tak i pár včelek poletovalo venku. Naše včelnice je okolo 800 m nad mořem, a tak je zde vše o něco později.

 

img_20160416_151034.jpg

 

Názorně tedy proběhla ukázka rozšiřování včelstev vložením prvních mezistěn.

 

img_20160416_151212.jpg

 

Pro většinu účastníků to bylo cestování v čase o několik týdnů zpět. Někteří se již ve svém hospodářství chystali nasadit medníky! Na Šumavu totiž přijeli včelaři ze všech koutů ČR, např. z Břeclavi, Mělníku, Litoměřic nebo Chebu atd.
Na závěr měli včelaři říct, co si z celého dne odnášejí. Dalo by se to vystihnout jednou větou, která zazněla „ Co mám dělat s tím, co mám doma?“
Ještě dlouho by se diskutovalo, ale čas neúprosně kvapil a mnozí to měli domů hodně daleko.
Celý den provázela příjemná atmosféra, jaká nastane vždy, když se sejdou milí lidé s podobnými zájmy. Děkuji proto všem, kteří vážili cestu až na Šumavu a těším se na další setkání.
Vlaďka Gottwaldová