Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání v Žimuticích 2022

Po dlouhé covidové pauze, kdy jsme se v letech 2020 a 2021 nemohli setkat, jsme se konečně dočkali a mohli uspořádat setkání Dadantklubu. Konalo se ve dnech 11. až 13. listopadu 2022 u přítele Josefa Tajrycha v Žimuticích. Tato obec se nachází v blízkosti Týna nad Vltavou. Ubytování bylo  zajištěno v Hněvkovicích v domově mládeže SOŠ a SOU, kam jsme se postupně sjížděli už v pátek odpoledne. Vlastní program setkání začal v sobotu dopoledne v pěkně zrekonstruované místní restauraci v Žimuticích. 

img_20221112_095753.jpg

Předseda Dadantklubu Pavel Cimala seznámil účastníky setkání s dvoudenním programem našeho setkání. Nejdříve se muselo vyřešit pár administrativních záležitostí, které jsou nutností chodu našeho spolku a potom se konečně mohlo začít včelařit.

 

img_20221112_095200.jpg

Nedaleko Žimutic má přítel Tajrych umístěné v rovinatém terénu na kraji lesa včelnice, které jsme navštívili. Podle mého názoru ideální podmínky pro chov. Ukázal nám pár včelstev, která byla v dobré kondici, aby překonala dlouhé zimní nepříznivé počasí. Všechny úly a plemenáče má vlastní výroby a je na nich vidět kvalitní řemeslná práce, za kterou by se nemusel stydět žádný truhlář.  

img_20221112_102218.jpg

Také druhá včelnice se nachází v rovinatém terénu.

img_20221112_105101.jpg

Včelnice jsou osazeny, jak jinak než, úly Eurodadant originál Řeháček.

img_20221112_103442.jpg

Po návštěvě včelnice jsme odjeli na výborný oběd zpět do Žimutic, který byl v tamní restauraci.

Po obědě jsme se přesunuli přes  Hněvkovickou přehradu, která zásobuje Jadernou elektrárnu Temelín vodou  používanou k chlazení. Zastavili jsme se na hrázi přehrady a prohlédli si i zdymadlo pro průplav lodí mezi přehradou a řekou Vltavou.

Cílem přejezdu byl bývalý zámek Vysoký Hrádek stojící v těsné blízkosti elektrárny, kde je umístěno infocentrum JET. Tam následovala přednáška o provozu jaderné elektrárny. Součástí byla 3D virtuální prohlídka, ve které jsme viděli celý provoz a mohli se virtuálně podívat z ochozu chladící věže, která je vysoká 154,8 metrů.

img_20221112_132353.jpg

Po návštěvě jaderné elektrárny jsme se odebrali zpět do Žimutic, kde následovala přednáška pana Cimaly zaměřená na léčení varroázy. Rozebrány a diskutovány byly výsledky ankety, na kterou členové klubu odpovídali e-mailem již před setkáním. Po ukončení vzdělávací části na nás čekala večeře, po ní následovala přednáška na téma Vývoj metodiky Eurodadantu za 21 let existence Dadantklubu. Na závěr byla volná diskuze s účastníky setkání.

Na poslední den, neděli, byl naplánován příspěvek od přítele Václava Švamberka o Apimondii 2022 v Turecku, kde se setkali včelaři z různých států a prezentovala se zde různá zařízení používaná při včelaření. Tato přednáška byla velmi obsáhlá a tímto bychom chtěli poděkovat p. Švamberkovi, že přijal pozvání na naše setkání a předal nám své poznatky nejen z Apimondie.

K obědu v poslední den našeho setkání byla vynikající svíčková, po které jsme se rozjeli do svých domovů.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem organizátorům výjezdu Dadantklubu za připravený velmi nabitý a zajímavý program. Poděkování patří také restauraci v Žimuticích, kde se o nás moc dobře starali a připravovali výtečná jídla.

Těšíme se na další setkání za rok, které by se mělo konat v Přerově u přítele Pospíšilíka.