Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání členů Dadantklubu v Pustých Žibřidovicích ve dnech 16. a 17.listopadu 2013.

Letos jsme se setkali už po dvanácté, a to ve dnech 16.-17. listopadu 2013 v Pustých Žibřidovicích v Jeseníkách u předsedy Dadantklubu Ing. Pavla Cimaly.

dsc02542.jpg

Sobotní program byl ve znamení Eurodadantu. Přítel Luboš Tomášek seznámil účastníky s tímto úlovým systémem.

  dsc02509.jpg

 Metodiku včelaření nám s pomocí dataprojektoru vysvětlila Vlaďka Gottwaldová, která včelaří na Šumavě v nadmořské výšce 800 m n. m. Ta nám také přiblížila průběh letošní včelařské sezóny v této lokalitě a doplnila praktické zkušenosti z vlastního provozu.

dsc02512.jpg

 

Po obědě v Hotelu Na Trojce jsme se přesunuli na včelnici hlavního pořadatele Pavla Cimaly, která se nachází asi 15 km od jeho bydliště. Zde nám přítel Cimala názorně rozebral celé plodiště, plást po plástu a ukázal nám, jak má včelstvo uspořádány zásoby na zimu. V tomto úle již včelstvo nemělo plod. Matka na plástu se nedala přehlédnout, protože všechny jsou označeny opalitovou značkou s číslem. Po dobu celé prohlídky bylo včelstvo zcela klidné a nikdo z nás nedostal žádné žihadlo. Venkovní teplota se pohybovala kolem  + 9 ºC.

 dsc02521.jpg

O velké překvapení pro všechny přítomné se postaral přítel Zbyněk Vlček, který přímo na včelnici uvařil ve velikém nerezovém kotli skopový guláš. Samozřejmě, že příprava ingrediencí probíhala doma v klidu. Včelaři rozvinuli diskuzi přímo na včelnici a mohu říci, že se nemluvilo jen o včelaření, ale i o výborném gulášku. Počasí nám přálo, nálada byla výborná, co více si přát.

 dsc02526.jpg

 Přítel Vlček se může v klidu věnovat vaření guláše, neboť už má své nástupce, kteří mu jistě rádi pomohou se včelařením.

 dsc02523.jpg

 Po návratu jsme pokračovali  posledním bodem našeho sobotního programu. Přechod včelstev z jiné rámkové míry na Eurodadant. Celou akci moderoval přítel Vladimír Šumera. Podrobnější informace k této problematice jsou pro zájemce zveřejněny i na těchto internetových stránkách Dadantklubu nebo je možné kontaktovat přímo V. Šumeru na tel. čísle 602 968 130.

 Po ukončení oficiálního programu a večeři se diskutovalo do pozdních nočních hodin nejen o včelaření.

dsc02508.jpg

 

  V průběhu nedělního dopoledne proběhly dvě přednášky. První, kterou měl přítel Pavel Drozd, se týkala včelího vosku. Všem zúčastněným vysvětlil jeho fyzikální vlastnosti, způsoby čištění a sterilizace. Uvedl některé příklady, kde lze vosk využít např. v potravinářství, slévárenství, farmacii, na dekorační výrobky atd. Pro nás včelaře je nejdůležitější pro výrobu mezistěn, popřípadě svíček. On sám si doma připravuje válcované mezistěny. Vysvětlil nám celý technologický postup výroby. Jeho přednáška byla velice zajímavá.

 dsc02533.jpg

   Posledním bodem našeho dvoudenního setkání bylo vystoupení přítele Karla Vrzáně, který nás informoval o průběhu výstavy Apidomia Kijev 2013 a včelaření na Ukrajině. Další část jeho přednášky byla zaměřena na způsoby včelaření v Německu a Nizozemí, se kterými se seznámil v roce 2006 při zájezdech do těchto zemí. 

 dsc02540.jpg

 Na závěr této akce lze konstatovat, že vše bylo perfektně připraveno. Poděkování patří všem pořadatelům.

                                                                                                                                MK